مقاله نیازهای مالی کارکنان سازمان

مقاله نیازهای مالی کارکنان سازمان مقاله نیازهای مالی کارکنان سازمان

دسته : مدیریت

فرمت فایل : word

حجم فایل : 75 KB

تعداد صفحات : 13

بازدیدها : 186

برچسبها : نیازهای مالی کارکنان سازمان مدیریت منابع انسانی مقاله اختصاصی

مبلغ : 2000 تومان

خرید این فایل

دانلود مقاله بررسی انواع نیازهای مالی کارکنان سازمان و بررسی تاثیر تامین این نیازها بر نیروی انسانی و سازمان

در مقاله حاضر به بررسی نیازهای مالی کارکنان سازمان و آثار مختلف آن بر عملکرد اشخاص و سازمان پرداخته می شود. روابط بین تامین نیازهای مالی نیروی انسانی سازمان و متغیرهای سازمانی بررسی می شود. انواع نیازهای مالی کارکنان سازمان ذکر می شود.

نیازهای مالی کارکنان به نیازهایی اطلاق می شود که به جوانب مالی و اقتصادی زندگی کارکنان مربوط می شود. این نیازها شامل حقوق و دستمزد، مزایا ، امنیت شغلی، پاداش ها، سهمیه بیمه، بازنشستگی و سایر مسائل مالی مرتبط با زندگی کارکنان است.

در تعریفی دیگر، نیازهای مالی کارکنان به هزینه های مالی مورد نیاز برای تأمین نیازهای پایه زندگی مانند خرید غذا، پوشاک، مسکن و کالاهای دیگر اشاره دارد. نیازهای مالی به عنوان یکی از نیازهای اساسی افراد در پیشرفت حرفه ای و رسیدن به اهداف، توجه بسیاری از محققین را به خود جلب کرده است

پاداش عملکرد کارکنان به معنای ارائه مزایا و پاداش های مالی یا غیرمالی به کارکنان بر اساس عملکرد و ارزیابی کارایی آن ها است. این پاداش ها می توانند شامل افزایش حقوق، پاداش نقدی، بیمه های تکمیلی، تعطیلات و مرخصی های اضافی، ترفیع و پیشرفت شغلی، شبکه سازی و فرصت های آموزش و توسعه حرفه ای باشند.

انواع نیازهای مالی کارکنان سازمان

بطور کلی نیازهای مالی کارکنان سازمان شامل هزینه های زندگی، پرداخت حقوق و مزایا، بیمه ها و پس اندازها است. در ادامه به توضیح هر یک از این نیازها پرداخته می شود:

هزینه های زندگی: هزینه های زندگی شامل هزینه های مسکن، خوراک، لباس، حمل و نقل، انرژی، ارتباطات و سرگرمی است. برای تعیین میزان هزینه های زندگی کارکنان سازمان می توان از منابع مختلفی مانند آمارهای ارزش افزوده، آمارهای مرتبط با صنایع و بازار کار، جداول محاسباتی و ... استفاده کرد.

پرداخت حقوق و مزایا: حقوق و مزایا شامل حقوق پایه، مزایایی مانند مزایای خانوادگی و مسکن، بن ها، تعطیلات و ... می شود. برای تعیین میزان حقوق و مزایای کارکنان می توان از شاخص های مختلفی مانند شاخص هزینه زندگی، شاخص قیمت مصرف، جدول مزایا و حقوق استاندارد و ... استفاده کرد.

بیمه ها: بیمه ها شامل بیمه سلامت، بیمه تکمیلی، بیمه تامین اجتماعی و بیمه بازنشستگی است. برای تعیین میزان بیمه های کارکنان می توان از جداول محاسباتی و نرخ های بیمه و ... استفاده کرد.

پس اندازها: پس اندازها شامل پس انداز عادی و پس انداز تعطیلات و اعیاد است. ...

حقوق و دستمزد کارکنان سازمان

حقوق و دستمزد کارکنان سازمان از جمله عوامل اصلی ایجاد محیط کار مناسب و جذاب در سازمان می باشد. حقوق و دستمزد مناسب سبب افزایش تعهد و انگیزه کارکنان به کار و رسیدن به اهداف سازمان می شود.

اثرات مثبت حقوق و دستمزد کارکنان سازمان عبارتند از:

- افزایش بازدهی: کارکنان با دریافت حقوق و دستمزد مناسب و احساس ارزشمند بودن، بهترین تلاش خود را در کار می گذارند و سبب افزایش بازدهی در سازمان می شوند.

- کاهش نرخ نوسان پرسنل: با افزایش بهره وری، حقوق و دستمزد مناسب و احساس ثبات کاری، نرخ نوسان پرسنل نیز کاهش می یابد.

- بهبود رفتار سازمانی: کارکنانی که حقوق و دستمزد مناسبی دریافت می کنند، رفتار تعاملی بهتری در سازمان از خود نشان می دهند و کمتر در مواجه با مشکلات ناشی از نارضایتی مالی هستند.

به طور کلی، افزایش حقوق و دستمزد صرفاً باعث افزایش کارایی کارکنان نیست بلکه این امر بستری را برای بهره وری بهینه فراهم می کند. ...

پاداش های عملکرد کارکنان می توانند شامل:

پاداش پولی: شامل حقوق بیشتر، پاداش های نقدی، سود سهام، وام به طور مستقیم و غیره.

پاداش غیر پولی: شامل تقدیر از کارکنان، خدمات و تسهیلات فراهم شده برای کارکنان مثل گوشی همراه، لپ تاپ، نرم افزارهای زبان و آموزشی، تعطیلات برای کارکنان، تسریع پیشرفت شغلی، و غیره.

پاداش تجربی: درک مسائل شغلی، الهام گرفتن از ایده های کارکنان و پیشنهادات جدید.

مجموعا، پاداش عملکرد کارکنان مطلق نوع و میزان پاداش واقعاً متفاوت است، ولی هدف همواره قصد ایجاد شور و انگیزه کارکنان برای بهبود کارآیی شغلی و دستیابی به اهداف سازمانی است.

بررسی پاداش های عملکرد کارکنان سازمان نیز می تواند برای کارکنان و سازمان مزایا و اثرات مثبتی داشته باشد. برخی از این مزایا عبارتند از:

افزایش تلاش و تعهد کارکنان: ارائه پاداش های عملکرد به کارکنان، آن ها را تحریک می کند تا بهترین خود را در انجام وظایف خود نشان دهند. این باعث می شود که کارکنان تلاش بیشتری برای بهبود عملکرد خود بکنند و به سازمان تعهد بیشتری نسبت به اهداف و مأموریت های آن داشته باشند.

افزایش رضایت کارکنان: پاداش های عملکرد به عنوان یک شکل تقدیر از کارکنان، می تواند رضایت و ارتباط مثبت کارکنان با سازمان را افزایش دهد. کارکنان با دریافت پاداش های عملکرد، احساس می کنند که تلاش و کار سخت آنها توسط سازمان تشویق و تقدیر شده است. ...

خرید و دانلود آنی فایل

به اشتراک بگذارید

Alternate Text

آیا سوال یا مشکلی دارید؟

از طریق این فرم با ما در تماس باشید