مقاله جامع در مورد سفال شوش

مقاله جامع در مورد سفال شوش مقاله جامع در مورد سفال شوش

دسته : -پژوهش

فرمت فایل : word

حجم فایل : 168 KB

تعداد صفحات : 105

بازدیدها : 360

برچسبها : دانلود مقاله

مبلغ : 11000 تومان

خرید این فایل

مقاله در مورد سفال شوش

بخشهایی از متن:

مقدمه:

انسان برای زندگی نیازمند به غذاست،که از راه کشاورزی بدست می آید.خاک حاصلخیز و آب  از ضرورتهای اولیه کشاورزی است. یکی از حاصلخیز ترین دشتهای جهان، دشت خوزستان است. رودهای پر آبی که در این استان در جریان هستند موقعیت مناسبی برای کشاورزی و تهیه غذا از این خاک حاصلخیز فراهم نموده است.در نتیجه خوزستان مکان مناسبی است برای اسکان.بدین سان این استان از هزاران سال قبل به عنوان محل سکونت انسانها انتخاب شده است.

سکونت و یکجا نشینی باعث پیدایش روستاها و شهرها می گردد. پیدایش شهرها و روستاها نیز بشر یت را محتاج امنیت و قانون گرایی می کند. اجرای قانون و امنیت نیز باعث پیشرفت ساکنان شهرها می گردد.این اتفاق در حدود شش هزار سال پیش در جنوب غربی کشور پر افتخار ایران روی داد. شهری بنیان گذاری شد به نام شوش، شهری که قرن ها پایتخت مقتدر ترین حکومت های مشرق زمین بوده.مکانی که از آن به نام بهشت باستان شناسان نام برده شده است. لوح حموابی که از آن به عنوان اولین قانون مدون کشف یاد شده است در شوش کشف شد. برخی معتقدند که این لوح غنیمت جنگی بوده است ولی گیرشمن احتمال زیاد می دهد که این قوانین در شوش اجرا می شده است. مردمان کشور پرشکوه باستانی ایران بی شک ،نقش بسزایی در  پیشرفت تمدن بشری داشته اند .تا چندی پیش باستان شناسان در این باور بودند  که نخستین شهرها و تمدن ها ی این کره خاکی در دجله و فرات بنیان گذاشته شده است ولی با یک کشف شهر باستانی نزدیک جیرفت برخی به این نتیجه رسیده اند که این شهر ها از شهرهای بین النهرین کهن تر هستند.برگی دیگر از کتاب سنگین اسناد برتری این سرزمین افسانه ای نسبت به سایر کشورها . ابن مقفع گفته است نخستین بنایی که پس از طوفان نوح ساخته شده است حصار شهر شوش بود .تپه شوش یکی از غنی ترین تپه های کوهستانی این کره خاکی است.آثار به دست آمده از تپه هاتی اطراف آن به حدود 8000 هزار سال قبل بر می گردد.

...

میله های شیشه ای شوش

از اعجاب انگیز ترین یافته های شهر شوش میله های شیشه ای است که نشان از آشنایی مردمان این شهر با صنعت شیشه گری از 33 قرن پیش دارد.در یکی از اتاق های طبقه اول میله های شیشه ای به رنگ سیاه و سفید کشف شده از این میله ها برای تزیین در زیگورات،معابد،کاخ ها حتی حصارها استفاده می شده.مار نقش مهمی در اعتقادات ایلامیان داشته و نقش آن روی در کوزه ها  و در پوش های ظروف به عنوان نشانه حراست در مقابل ابلیس ظاهر می شود .مارها به عنوان محافظان دروازه ها و درها بصورت میله های شیشه ای آن را تزیین می کردند. دو مار در حال جفت گیری که نماد باروری ایلامی است تا مصر نیز رسوخ کرده .

ورقه های طلایی

از اشیایی که بیش از همه در بدنه و اطراف زیگورات یافت شده خرده ورق های طلای چکش خورده با ضخامت یک ورق برگ کاغذ بوده.

حصار مرکزی

شهر دور اونتاش دارای سه حصار خارجی ، میانی و مرکزی بوده.دیواری که زیگورات و صحن ها را در خود جای داده حدود 520 متر طول دارد وبه عنوان حصار مرکزی خوانده می شود.این حصار دارای شش دروازه بوده .بزرگترین دروازه های این حصار دارای شش دروازه بوده .بزرگترین دروازه های این حصاردروازه شاهی و دروازه شمال شرقی بوده .دروازه شاهی دارای دو لنگه داشته که جایگاه سنگی پاشنه محور درها هنوز بر روی زمین قرار دارد.یکی دیگر از دروازه های زیگورات به نام دروازه ارابه ها معرفی شده.شیب صحن ها به گونه ای است که رواناب حاصل از بارندگی از این دروازه خارج می شود.در مورد این دروازه که کفپوش آن از سنگ است دو نظریه وجود دارد ،بهزاد مفیدی این دروازه را محلی برای خروج آب زیگورات و صحن ها می دانند .بر کفپوش سنگی این دروازه دو نقش بصورت خط موازی بر روی آن دیده می شود رومن گیرشمن این دو نقش را جای چرخ ارابه ها می داند که برای انتقال مجسمه خدایان از این دروازه آمد و رفت می کردند ولی مفیدی این نقوش را حاصل فرسایش آب می داند.

...

سفالگری ساختن ظروف با گل است و به ظرف ساخته شده از این طریق سفال می*گویند. از مشهورترین سفالینه*ها می*توان به کوزه و پیاله سفالین اشاره کرد. قبل از رواج شیشه سفالینه*ها رایج ترین مظروفات بشر بودند. مرغوب ترین خاک در صنعت سفالگری خاک رس می*باشد که بدلیل وجود مقادیر بالای آهن در آن، به رنگ سرخ است. سفالگری از نخستین صنایع بشر می*باشد.خاستگاه آن را گر چه به درستی آشکار نیست ولی از روی یافته*های کهن سرزمین باستانی سومر می*دانندوالبته به تازگی کشف تمدن جیرفت تردیدهایی در مورد این نظریه ایجاد کرده است/تمدن معروف به کنار صندل که طبق اخرین کاوشها قدمت ان به شش هزار سال پیش می*دانندولوحی که در جیرفت کشف شد برای مطالعه به آمریکا وفرانسه فرستاده شد که توسط استادان شیکاگو و پاریس رمزگشایی شد که نتایج نشان داد این منطقه ۳۰۰ سال از خط نوشتاری تمدن شوش قدیمی تر است.

ساختن ظروف سفال متعلق به زمانی است که انسان در دشت زندگی می*کرد و روستای اولیه شکل گرفته*است و یکجا نشینی بوده*است. این ظروف معمولا برای نگهداری مواد غذایی ساخته شده*است. ظروف سفالی خاصیت فاسد نشدنی دارد اما از سویی به دست آوردن این ظروف امکان تعبیر و تفسیر بخشهای مهمی از زندگی انسانهای اولیه را فراهم آورده*است.

 

منبع دارد.

 

خرید و دانلود آنی فایل

به اشتراک بگذارید

Alternate Text

آیا سوال یا مشکلی دارید؟

از طریق این فرم با ما در تماس باشید